Anglicare The Ponds

Dudley Foord House | Aged Care Facility

Creating a community for our young at heart

LOCATION | The Ponds, Sydney, NSW

CLIENT | Anglicare (Formerly Anglican Retirement Villages)

JHA SERVICES | Electrical, Mechanical, Lighting, Hydraulics, Fire, Audio Visual, ESD, Level 3


More like a village than an Aged Care facility, Anglicare Ponds provides residential care rooms. With its central hub ‘streetscape’ consisting of a library, health spa, hairdresser and café its designed to create a central meeting point for a thriving community.

Surrounded by green parklands, Anglicare Ponds offers a tranquil setting for a wonderful retirement lifestyle.

JHA Services & Anglicare Ponds

JHA is proud to have been the consulting engineers for this Aged Care development our involvement encompassed Electrical, Mechanical, Specialist lighting, Hydraulics, Fire, Audio Visual & ESD.

If you would like to read more about JHA Consulting Engineers and Anglicare Ponds Aged Care Facility then please download the complete case study.

The Anglicare Ponds building demonstrates an holistic approach to efficient and innovative building services systems. This was possible by adopting a collaborative methodology with Anglicare and the project team from the initial concepts, through detail design and construction phase.

Jay Chong


Green initiatives at Anglicare Ponds

Recycled Water

Local sustainable recycled water usage initiative have also been implemented for the building. Toilet flushing water is provided from the site recycled water system which was made available from the Rouse Hill community recycled water scheme. The implementation of this scheme will provide substantial operation cost savings due to the reduced supply cost as well as reducing the impact of this facility on the potable water mains within the area.

Efficient and Intelligent Lighting

The artificial lighting installation for the premise has been carefully coordinated with due regard to energy savings, cost efficiency aesthetics and visual comfort. The use of highly efficient LED technology and intelligent lighting control strategies (embracing the use of time scheduling, light levels controls and passive infrared motion sensors) assist with reducing lighting running costs. The aesthetics and performance of the light fittings were carefully coordinated to ensure visual comfort to the residents of RACF.

This is particularly the case in the residential wings where a combination of decorative pendants, corridor wall washing lights and welcoming beacon lighting for the residential rooms were implemented – the latter through the use of localised room entry lighting. Focused lighting and highly attractive Streetscape lighting are combined with the use of directional downlights within curved architectural roof sections. Localised architectural pendants are used to enhance the welcoming effect of the streetscape areas.

Section J Glazing

The glazing solution implemented for the building is a combination of high thermal performance low e-glazing and double glazing. Higher levels of insulation, significantly beyond the minimum legislated requirements, have been provided in the roofs and external walls to minimise unwanted conduction heat losses or gains and to provide a higher level of thermal comfort.

Photovoltaic Solar System

A 100 Kilowatt solar photovoltaic system has been installed at the facility. The system has been selected as green initiative for the facility; generating solar electricity via the photovoltaic cells installed on the roof. The solar energy generated offsets electricity consumption for the building and injects any surplus on-site generated electricity back onto the local electrical grid for use by others. Available roof space in the optimal orientation was utilised to its maximum potential to accommodate the photovoltaic system of the given size.

This was possible due to the form of the building – using various north facing rake roof sections – and took advantage of the low height planning zones of the precinct which minimised obstructions and shadowing of the PV array. It also reduces dirt build-up on the panels, all combining to ensure the maximum efficiency of electricity generation of the installed system.