Coogee Beach Lower Promenade

Public Amenities, Lifeguard Station & Surf Club Faciliites

Client | BHA
Discipline | Electrical, mechanical, hydraulic, level 3 & acoustic
Location | Coogee, NSW

Coogee Beach in the Eastern Suburbs of Sydney is an extremely popular beach, especially with families. The much needed new public facilities on the lower promenade of Coogee Beach are purpose-built to cater for the growing beach crowds. The building sits snugly underneath the grassy Goldstein Reserve so there was no loss of public space. To allow for natural light to enter the building panels have been carefully designed into the seating areas on the grass above.

The new 750sqm building combines the public amenities, the lifeguard station and surf club facilities. The separate lifeguard office, with their own changing area, has a panoramic view of the beach. The public area includes 21 toilets, 12 showers, male and female change rooms, lockers, a family change area and baby change facilities. Coogee SLSC also has space for surfboard and boat storage.

Coogee Beach Lower Promenade - View from the public amenities

JHA’s hydraulics team had the task of designing the Councils Recycled Water main system to provide water flushing to the toilets, along with mains water backup. The flushing for the toilets incorporated mains flush activation buttons instead of toilet cisterns. This required some “out of the box” design where a buffer tank system was installed in the rear corridors to house a main water “buffer” pipe to supply the required of storage for the potential simultaneous operation of the flushing valves. Additional Pressure vessels were added to maintain the required pressure without the need to install large pumps, of which there was no additional electrical supply. The outcome of this design was exceptional.

 Coogee Beach Lower Promenade - Public Amenities

JHA were excited to be the electrical, mechanical, hydraulic, level 3 & acoustic engineers on the project.

Designing for a building that was sub ground and also in a marine environment was the main challenge for all the JHA engineers. All fittings, including ductwork and control panels needed to be stainless steel, light fittings needed to be sealed. Flood levels had to be studied and the effects of seawater taken into consideration.

Coogee Beach Lower Promenade - Change rooms & lockers