UNSW Roundhouse Redevelopment

The Roundhouse is getting a new look. The UNSW entertainment hub is undergoing a dramatic change.

Designed by architects Tonkin Zulaikha Greer Architects, the refurbishment will provide a new events space, student lounges, meeting and chill spaces, new bars, kitchen, and will be licensed to hold 2200 people. A vibrant new outdoor space is being designed by landscape architects Aspect Studios & JHA Engineers.

The building was originally built in the 1960s and the new refurbishments will include a full fire safety upgrade program including, detection, smoke exhaust and for the first time, a new fire sprinkler system is being installed to provide the highest level of fire safety by UNSW for the students.

The famous round iconic shape of the building has been retained, with a new enormous glass dome in the centre of the roof. The new energy-saving lighting, fire sprinklers, and detection systems all radiate out in a linear form from the centre of the building creating adding to the grandeur of the new build.

‘The circular shape’ of the building has really challenged the entire team especially the set out of the fire sprinklers which has a very stringent patterned layout.

Paul Catley

Associate, JHA Consulting Engineers

JHA Consulting Engineers are working closely with Capital Insight, on behalf of UNSW, on the Fire Sprinklers, Hydraulic, Electrical, Security and Specialist Lighting aspects of this project. The Roundhouse will be ready for use for the new 2018 intake.

Installation of hand-made copper downpipes, copper is known for its longevity and will survive the lifetime of the building.

In construction, the new glass dome has been added to the centre of the circular roof.

The lighting, fire sprinklers and detection systems all radiate out from the centre of the building.